Начин на приготвяне
Сложете киселото мляко в купа и прибавете към него содата. Разбъркайте и оставете за няколко минути сместа да шупне.
Нарежете кашкавала на дребни парчета, а сиренето натрошете.
Към киселото мляко прибавете яйцето, солта, захарта, олиото и сиренето. Разбъркайте добре.
Пресейте брашното и го добавете на части към сместа, бъркайки с дървена лъжица. Получената смес е гъста и много лепкава.
Застелете тава 26 см с хартия за печене и прехвърлете тестото. С помощта на лъжица или с влажни ръце оформете содената питка.
Отгоре поръсете с нарязания кашкавал и парченца масло.
Оставете бърканата питка за 10-15 минути да престои, а през това време загрейте фурната.
Сложете бърканата содена питка със сирене и кашкавалена коричка да се пече на 180 градуса за 35-40 минути. докато хубаво се зачерви.