Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Цяло печено пиле с гарнитура от ориз с лапад

Цяло печено пиле с гарнитура от ориз с лапад

Цяло печено пиле с гарнитура от ориз с лапад
Снимка: Гергана Георгиева
1 / 3
11/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
5
"Юнашки вкусно и много свежо - препоръчваме ви да го опитате"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. цяло
  • масло - 50 - 60 г
  • бяло вино - 100 мл
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • подправка за пиле - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • брашно - 1 ч.л.
  • сол на вкус
  • вода - 250 мл
  • за гарнитурата
  • ориз - 1 ч.ч.
  • олио - 2 с.л.
  • праз лук - 1 стрък
  • морков - 1 бр.
  • лапад - 1 ч.ч. бланширан
  • домати - 1 бр.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • джоджен - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • бульон - 1 ч.ч. пилешки
  • вода - 2 ч.ч. топла
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте пилето, подсушете го и го намажете с меко масло от всички страни.

Поставете го в тавичка от йенско стъкло.

В купа смесете бялото вино, доматеното пюре, подправката за пиле, червения пипер, брашното и щипка сол. Разбъркайте хубаво и с получената смес залейте пилето, като се стараете да го намажете хубаво навсякъде.

На дъното в тавичката налейте чаша вода, захлупете я с капак и я сложете във фурната. Включете на 200 градуса и печете най-много 90 минути - зависи от размера на пилето.

През това време пригответе гарнитурата.

В дълбок тиган налейте олиото и го загрейте на огъня. Прибавете лука и моркова, нарязани на дребно, и след като се запържат за около 2-3 минути, прибавете измития и отцеден от водата ориз.

Пържете, докато оризът стане стъклен и след това сложете предварително бланширан и нарязан на дребно лапад. Разбъркайте и добавете един домат, нарязан на парченца, и подправете с черен пипер, джоджен и сол на вкус.

Разбъркайте отново и след още 2-3 минути налейте една чаша пилешки бульон. Ако пилето е готово, може да използвате бульона, който се е получил при печенето. Той е много вкусен и ароматен и ще придаде още по-апетитен вкус на ястието.

Прехвърлете ориза в тавичка, налейте още 2 чаши топла вода и сложете тавичката в загрята фурна на 180 градуса. Гответе около 30 минути, докато водата се поеме от ориза.

Накъсайте пилето на порции и го сервирайте с част от ароматния ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: