Начин на приготвяне
Измийте пилето, подсушете го и го намажете с меко масло от всички страни.
Поставете го в тавичка от йенско стъкло.
В купа смесете бялото вино, доматеното пюре, подправката за пиле, червения пипер, брашното и щипка сол. Разбъркайте хубаво и с получената смес залейте пилето, като се стараете да го намажете хубаво навсякъде.
На дъното в тавичката налейте чаша вода, захлупете я с капак и я сложете във фурната. Включете на 200 градуса и печете най-много 90 минути - зависи от размера на пилето.
През това време пригответе гарнитурата.
В дълбок тиган налейте олиото и го загрейте на огъня. Прибавете лука и моркова, нарязани на дребно, и след като се запържат за около 2-3 минути, прибавете измития и отцеден от водата ориз.
Пържете, докато оризът стане стъклен и след това сложете предварително бланширан и нарязан на дребно лапад. Разбъркайте и добавете един домат, нарязан на парченца, и подправете с черен пипер, джоджен и сол на вкус.
Разбъркайте отново и след още 2-3 минути налейте една чаша пилешки бульон. Ако пилето е готово, може да използвате бульона, който се е получил при печенето. Той е много вкусен и ароматен и ще придаде още по-апетитен вкус на ястието.
Прехвърлете ориза в тавичка, налейте още 2 чаши топла вода и сложете тавичката в загрята фурна на 180 градуса. Гответе около 30 минути, докато водата се поеме от ориза.
Накъсайте пилето на порции и го сервирайте с част от ароматния ориз.