Сушена домашна пастърма с подправки

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
860
259
1166
1
11/12/2017
"Пригответе, поканете ни и ни почерпете със сушена домашна пастърма, а ние ще почерпим от отлежалото домашно вино "
Приготвяне20 мин.
Общо20 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
35 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо179 717
  • Преглеждания за месеца1512
  • Преглеждания за седмицата807
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена35

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме добре месото и разрязваме парчетата по дължина на две. Добре е месото, което използваме, да не е много дебело (около 4-5 см), за да може добре да се изсуши в домашни условия.

Почистваме го от ципи и сухожилия, ако има такива. В подходящ съд насипваме по дъното едра сол около 1 см. Над нея подреждаме месото и покривате плътно отново с морска сол. Поставяме съда в хладилник за 48 часа. След осоляването изплакваме месото и го държим във вода (в хладилник) за около 12 часа, като я сменяме 2-3 пъти.

Вариациите за подправки са различни, а тяхното количество и съотношение е според вкуса ни.

Смесваме ги много добре и ги посипваме върху хартия за печене.

Изваждаме осоленото месо от водата и го подсушаваме с домакинска хартия. Овалваме парчетата в подправките, като притискаме, за да полепнат от всички страни. Трите парчета овкусих с упоменатите ароматни билки и подправки, а към четвъртото прибавих малко лют пипер за пикантност.

Пробождаме месото с дебел конец или канап и го увиваме в тензух. Той позволява въздуха да циркулира и месото да съхне добре, така и подправките няма да се ронят от него.

Времето на сушене е различно, защото зависи от температурата навън, от влажността на въздуха и от дебелината на месото. Готовата изсушена пастърма е стегната и лека. Внимавайте да не я пресушите, проверявайте я често.

Ако времето навън е топло, можете да я изсушите в хладилник. времетраенето е по-дълго (около 20 дни), но отново ще се наслаждавате на домашно мезе. на дъното на съда поставете клонки от вишна или от асма. Поставете осоленото и изкиснато месо върху тях и обръщайте през ден.

Съвет: Може също така да използвате контра филе или месо от бут. Подправките, които ви останат, ги съхранете в плик, готови за следващо им използване.

Рейтинг

5 12
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Tatiana Atanasova
Tatiana Atanasova
01.01.2020 11:29
Мисля,че рецепта сполучлива,благодаря,ще я пробвам!
0
0
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
06.11.2019 13:15
Благодаря Ви!
0
0
Сергей Анчев
Сергей Анчев
04.11.2019 18:36
Чудесно!
0
0