Начин на приготвяне
На 10 кг кайма се използва 600-700 милилитра течност за размесване.
Месото се нарязва на късове и ги слагаме в емайлиран съд, като посоляваме със всичката сол за дозата месо. Пропорциите са както следва: 50% свинско, 20% магарешко, 30% телешко месо.
Съдът се оставя в хладно помещение за 24-48 часа върху наклонена маса да се отцеди.
Отцеденото месо се смила на месомелачка.
Захарта и селитрата се разтварят в течността за размесване.
Каймата от телешкото и магарешкото месо се разстила върху маса, посипва се с половината от подправките, върху нея се поставя каймата от свинското месо и се посипва с останалите подправки.
Така наредената смес се омесва добре, като периодично се добавя от течността.
Поставя се в хладно помещение или хладилник да се ароматизира и узрее – трябва да престои 48-72 часа.
Добре е през това време да се премеси няколко пъти.
Преди пълненето на червата сместа може отново да се смели през месомелачка.
С готовата смес се пълнят червата.
След като се напълнят, парчетата се надупчват с игла, като леко се притискат с ръка, за да се отстрани попадналият в обвивката въздух.
Суджуците се окачват на проветриво и сенчесто място да съхнат, като през 1-2 дни се минават с дебела точилка или бутилка, докато добият плоска форма.
Коментари