Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Постна содена пита

Постна содена пита

Постна содена пита
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4
"И както повелява традицията, за празника пригответе постна Содена питка, разчупете и раздайте на цялото семейство"

Необходими Продукти

  • газирана вода - 350 мл
  • олио - 5 с.л.
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 равна ч.л.
  • брашно - 600 г
  • олио - 1 с.л. за намазване отгоре
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сипваме топла газирана вода. Содата и бакпулверът се разбъркват в лимоновия сок да шупнат, прибавяме във водата.

Добавя се олиото, сол и захар, всичко се разбърква с вилица и прибавяме брашното. Когато стане трудно да се бърка, сипваме върху набрашнена повърхност и месим гладко тесто.

Отделя се топче като портокал за фигурките. Останалата част се намазва с олио и с ръце се оформя на кръгла пита. Поставя се върху хартия в тава 26 см.

От топчето се къса парче тесто оформяме птиче, кръст, слънце, житни класове, подкова за късмет. Залепват се отгоре на питката и с вилица се набожда тук-там.

Фурната се загрява на 180 градуса и печем питката на средна скара около 35-40 минути.

Изважда се и покриваме с кърпа содената питка. Подходяща за Бъдни вечер, от мен весели празници!

Постната содена пита е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: