Начин на приготвяне
Затоплете леко прясното мляко и в него сложете две лъжици брашно, захарта и маята. Разбъркайте на рядка кашичка и оставете за няколко минути да шупне.
Пресейте брашното в купа и в средата направете кладенче. Вътре сипете леко затоплената вода. Запържете на слаб до среден огън маслото докато добие лек златист загар и оставете настрани, за да се поохлади и не е врящо.
Сложете активираната мая и маслото в кладенчето и замесете тесто, като си добавяте по малко брашно, до постигане на меко и леко лепнещо тесто.
Прехвърлете на набрашнен плот и започнете месене с бързи, сръчни движения, като дори и да ви лепне леко не е препоръчително да добавяте още брашно. Използвайте шпатула за тесто, ако ви е по- лесно. След 10 минути работа ще усетите че става по- еластично и много приятно. Към края на месенето добавете и солта.
Върнете в купата и оставете да втаса за един час в топло помещение.
Тестото, което вече е удвоило обема си, разточете на кора, намажете с масло и навийте на стегнато руло.
Съединете краищата на рулото във форма на венец и с кухненска ножица направете прорези от върха, стигайки почти до основата и така накълцайте цялата повърхност на венеца. Прорезите да са през горе-долу един сантиметър. Разтворете леко всяко парченце, така че да се получи разстояние. Може да направите това директно в тавата, в която ще печете, за да не се обезформя при прехвърлянето (застелете тавата с хартия за печене или я намазнете.Добре е да е с диаметър 27 см.).
Оставете да втаса още веднъж докато бухне и удвои обема си. Дупката в средата ще се изпълни и хлябът ще заеме красива форма.
Загрейте фурната на 210 градуса и поставете съд с вода в нея. Когато достигне тази температура пъхнете хляба и намалете до 175 градуса. Така ще се е образувала пара, която ще ни гарантира хрупкава и вкусна коричка.
Печете 30 минути или до приятен златист загар.
Готовия хляб извадете от фурната и оставете да се охлади преди да поднесете.
Добър апетит!