Начин на приготвяне
Приготвяне на шоколадовия блат:
Течните съставки се смесват добре и към тях се добавят сухите съставки. Разбива се добре с миксер. Изпича се блат с диаметър 26 см на 180 градуса с вентилатор за 35 мин.
Приготвяне на ореховите блатове:
Смлените орехи, пудрата захар и брашното се смесват добре в купа. Добавят се яйцата и жълтъците и се разбиват с миксер за 2-3 минути.
Белтъците се разбиват на сняг със захарта. Към яйчената смес се добавят белтъците на 2-3 пъти и се разбъркват с дървена или силиконова шпатула. Накрая се добавя олиото. Пекат се два блата 26 см за по 12-16 минути, всеки на 180 градуса.
Приготвяне на шоколадовия крем:
Сметаната се разбива на пухкав крем, добавят се крема сиренето и шоколадът и пак се разбива до хомогенност.
Приготвяне на крем с кафе:
Прясното мляко, нескафето и половината от захарта се слагат в тенджерка. Загряват се, докато от млякото започне да излиза пара. Жълтъците се разбиват с останалата захар, докато побелеят. Добавят се брашното и нишестето и се разбъркват, докато се получи хомогенна смес.
Към сместа се излива 1/3 от горещото мляко и се разбърква добре. Връща се към останалото мляко и вари за около 4-5 мин. Бърка се през цялото време с тел. Кремът се охлажда на стайна температура и когато е напълно изстинал, се разбива на пухкав крем с маслото.
Сглобяване:
Във форма с ринг се слага единия орехов блат, сиропира се с кафето. Върху него се слага половината от шоколадовия крем. Следва шоколадовият блат, който може да се сиропира, а може и да не се /става сочен и без сироп/.
След това се слага крем с кафе и върху него орехов блат, и шоколадов крем оставя се малко и за украса/.
Отгоре върху крема се залива с шоколадов ганаш и се украсява по желание.
Тортата се слага да се стегне в хладилник за няколко часа, а най-добре за 1 вечер.