Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Празничен сладкиш с маково семе и ром

Празничен сладкиш с маково семе и ром

ГАЛЯ ДУМАНОВАГАЛЯ ДУМАНОВА
Мастър Шеф
2261k3041k7
Празничен сладкиш с маково семе и ром2 / 2
23/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Всякакви сладкиши сме опитвали, но този определено е сред най-вкусните, затова го препоръчваме от сърце"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 180 г
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • масло - 65 г
  • захар - 65 г
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 щ.
  • за маковата плънка
  • прясно мляко - 500 мл
  • грис - 80 г
  • масло - 50 г
  • яйца - 1 бр.
  • маково семе - 150 г
  • круша - 1 бр.
  • ром - 1 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • за заливката
  • прясно мляко - 250 мл
  • ванилов пудинг - 1/2 пакетче, на Д - р Йоткер
  • захар - 60 г
  • масло - 60 г
  • яйца - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите за тестото се смесват много набързо, ако тестото е много ронливо, може да се добави 1 с.л. прясно мляко. Оформя се на топка и се оставя за около час в хладилника, покрито с фолио.

Грисът се сварява с млякото и захарта и в още топлия крем се добавят маслото и макът, а като се охлади малко сместа, и нарязаната на дребни кубчета круша и яйце. И се ароматизира с ванилия и ром.

Може да се наложи да добавите още мляко, защото има различен грис, трябва да е с гъста консистенция.

От млякото и 1/2 пакетче пудинг се сварява кремче. Добавяйте постепенно захарта и опитвайте, защото в готовите смеси има захар.

Докато е топло, се добавя маслото, а като поизстине и яйцата (поотделно жълтъците и разбитите на сняг белтъци).

В намазана с масло форма (с диаметър 24-26 см) се разстила тестото, като се изтегля и нагоре по стената (получава се доста тъничко). Изсипва се маковата смес и най-отгоре пудинговата заливка.

Пече се 1 час на 150-160 градуса с вентилатор (без предварително загряване на фурната) или на 180 градуса без вентилатор в предварително загрята фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Силвия Лилова
Силвия Лилова
Интересна рецепта. Определено трябвс да се пробва. Гледам, че сте я качили в конкурса на Розали. Успех Ви желая!
27.12.2017 12:16