Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Рибна салата»Празнична салата със сепия

Празнична салата със сепия

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Празнична салата със сепия
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Ние отиваме за вино, а вие пригответе салатата - точно тази празнична салата със сепия"

Необходими Продукти

  • сепия - 400 г
  • скариди - 200 г белени
  • царевица - 150 г (сладка, от консерва)
  • рулца от раци - 8 - 10 пръчици
  • маруля - няколко листа, от светлата сърцевина( или айсберг)
  • магданоз - 2 с.л. накълцан
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер - 5 - 6 зрънца
  • сол
  • черен пипер
  • майонеза - 150 г или на вкус
  • чеснов сос - 40 г (или чеснова майонеза, айоли)
  • портокал - парченца за украса
  • портокалов сок - 2 - 3 с.л.
  • балсамова редукция - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете сепията от ципата, която я обвива, и окото в основата на пипалата. Сварете я за 30 минути заедно с дафиновия лист и зърната черен пипер.

Ако е по-дебела, опитайте дали е крехка и ако трябва продължете още малко варенето. Отцедете добре и я подсушете. Нарежете на парченца.

Запечете за кратко скаридите от всяка страна и ако са по-големички накълцайте на парченца. Нарежете и марулята на ситно.

В купа смесете царевицата от консерва с магданоза, марулята, портокаловия сок и рулцата от раци, нарязани на едносантиметрови парчета.

Щом сепията и скаридите са добре охладени прибавете и тях и разбъркайте със майонезата и айолито, добавете си сол на вкус и малко черен пипер.

Сервирайте салатата красиво оформена от ринг и украсете с парченца портокал и балсамова редукция.

Поднесете охладена на празничната трапеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: