Начин на приготвяне
Поставете агнешката плешка в голям съд с вода и оставете да престои 30 минути. През това време накълцайте лука и чесъна за плънката на ситно, заедно със зелените им части, и объркайте с ментата и солта.
Подсушете месото от водата и го натъркайте хубаво с черен пипер и розмарин. Направете джобчета и в тях поставете от плънката, а с остатъка поръсете.
Ако разполагате с време го оставете да поеме ароматите за един час, но ако бързате не е проблем да преминете директно към следващата стъпка.
Смесете 250 мл вода със зехтина, виното и две-три щипки сол. Залейте месото с тази смес и завийте във алуминиево фолио тавата. Поставете в загрята на 200 градуса фурна- горен и долен реотан, без вентилатор.
След 40 минути обърнете плешката от другата страна за същото време, а междувременно си обелете и нарежете картофите и лука на шайби.
След изтичане и на вторите 40 минути извадете от фурната и подредете последните зеленчуци около месото, налейте още малко водичка (около 150 мл) и разпределете маслото на тънки парченца навсякъде.
Ръснете сол, червен пипер и джоджен или мента, и върнете във фурната, отново затваряйки добре с фолиото. Печете около 40 минути отново, намалявайки малко градусите.
Отстранете фолиото и отново вдигнете температурата - този път до 210 градуса. Печете до хубав златист загар на месото и зеленчуците.
Сервирайте веднага и се насладете на чудния аромат и крехкостта на така приготвеното печено агнешко.
Ароматната агнешка плешка на фурна е готова.
Съвет: Хубаво е от външната страна на плешката да направите два дълбоки прореза, стигайки до кокала - така месото ще се овкуси още по-добре и ще се сготви по-бързо и равномерно. Ако имате подходящ инструмент, може да цепнете леко и самия кокал.