Начин на приготвяне
Пуйката се изважда от хладилника на стайна температура за около 60 минути, за да се отпусне.
Почиства се със свещ, за да се отстрани всякаква остатъчна перушина. Отстраняват се шийката и вътрешностите ѝ, ако има такива. Сгъват се крилата под гърдите ѝ за да не прегорят по време на печенето.
Маслото се поставя в купа, подправя се с черен пипер, поръсва се с настърганата кора от лимон и настъргани на ренде скилидки чесън. Разбърква се с пресата за картофи до крем. Прибавят се и 2 с. л. зехтин, отново се разбърква.
Внимателно с пръстите на едната ръка се отделя кожата от месото, също и от долната страна. В пространството, което се е отделило, се напъхват с пръсти 1/3 парчета маслена смес, а с другата ръка се разпределят, като се приплъзват с длан.
Не трябва да се разкъса кожата. Завърта се и от другата страна и се повтаря действието с останалата втора част от маслото.
В кухината се поръсва сол, черен пипер, добавят се три четвъртини разрязан лимон и половин глава обелен лук и дафиновите листа.
Кожата се прибира навътре. Отгоре се намазва обилно с останалото масло, поръсва се и със зехтин. Поставя се в съд за печене. Тук е моментът да се постави и плънка по избор.
Пече са на най-високата мощност на фурната, това при мен е 300 градуса, за не повече от 15 мин. Изважда се и се покрива с парчетата бекон, като се прихлупват едно върху друго.
Отново се вкарва във фурната и се пече на 170 градуса за около 2 1/2-3 часа, като на всеки 30 минути се залива със сос от пуйката. Ползвала съм термометър за печене на птици.
След това време се изважда от фурната, завива се в алуминиево фолио и памучна кърпа и се оставя на отпочине за около 30 до 60 мин. Печената пуйка се сервира нарязана на желани парчета. Поливат се със сос.
Допълних с малко стандартна плънка от ориз и подправки. Гарнитурата е картофено пюре и задушен грах с масло.
Пуйката, обвита в бекон на фурна е много вкусна.
Източник: MasterChef J. Mielle
Забележка: Пуйката при мен не беше голяма - около 3 и нещо кг. Същата рецепта може да се приложи и при направата на голямо пиле.