Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Солено руло»Новогодишно месно руло, обвито в зелеви листа

Новогодишно месно руло, обвито в зелеви листа

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Новогодишно месно руло, обвито в зелеви листа
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
110 мин.
Общо
135 мин.
Порции
10
"Тази година в центъра на Новогодишната трапеза ще е това уникално месно руло, обвито в зелеви листа"

Необходими Продукти

  • кайма - 1 кг смес (60% телешка, 40%свинска)
  • яйца - 2 бр.
  • галета - 3 с.л.
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • кимион - 3 - 4 ч.л. (или на вкус)
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • босилек - 1 щипка
  • магданоз - 3 с.л. накълцан
  • зелен лук - няколко стръка, перцата
  • зелеви листа - 5 - 6 бр. кисели
  • За плънка
  • моцарела - 250 г прясна
  • кашкавал - 150 г
  • спанак - 3 пълни шепи свежи листа
  • рукoла - 1 шепа листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът и морковът се настъргват и се слагат при каймата. Чукват се двете яйца и се слагат подправките, галетата, магданоза и накълцаните перца зелен лук. Омесва се хубаво и се оставя в хладилник за минимум един час.

След като каймата е престояла и се е овкусила добре се разстила върху алуминиево фолио на правоъгълник с дебелина малко повече от 1 см.

Плънката се разпределя равномерно по цялата повърхност, като моцарелата се реже на парченца, кашкавалът се настъргва, а свежите листа рукула и спанак се поставят цели. Ръсва се малко сол и се навива на руло, повдигайки фолиото.

Развива се и се обгръща в крехки зелеви листа, на които по-твърдите кочанчета и жилички са предварително отстранени. Отново се загръща със фолиото и се запечатва по краищата.

Пече се в загрята на 190 градуса фурна за 1 ч. и 30 минути, след което фолиото се разгръща и се допича до желаният загар.

Може да се поднесе както топло, със гарнитура като основно ястие, така и охладено за мезе.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: