Начин на приготвяне
От продуктите за тестото омесете меко и еластично тесто. Разделете го на 10 равни по големина части оформени на топчета, завийте ги с чиста кърпа за не по-малко от 30 минути.
През това време в метален съд разтопете маслото и смелете в блендер орехите на по едро.
След изтеклото време разточете топчетата на тънки кори едно по едно. Всяка кора поръсете с разтопено масло и смлени орехи. Около тънка точилка навийте всяка кора на рехаво руло и с ръце съберете кората към средата на точилката (на хармоника).
Внимателно изкарате набраното руло от точилката и ги наредете в намазана с масло правоъгълна тава.
Намажете наредените саралийки с останалата мазнина, нарежете ги с остър нож на парчета с големинa по ваше желание. Поставете тавата в предварително нагрята на 150 градуса фурна и печете за 1 час, оставете баклавата в изключената фурна да се охлади напълно.
Пригответе сиропа, като смесите водата, захарта и лимоновата кора. Варите 10 минути след завирането му, добавете лимоновия сок и разбъркайте. Залейте охладената баклава саралия с горещия сироп внимателно, завийте тавата с алуминиево фолио, за да се задуши. Оставете така за една нощ на студено място, за да попие от сиропа.
Коментари