Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Новогодишна баклава саралия с домашни кори

Новогодишна баклава саралия с домашни кори

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Новогодишна баклава саралия с домашни кори
Снимка: Мария Симова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
30
"За толкова специален повод си заслужава да запретнете ръкави и да приготвите саралии с домашни кори"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 300 мл
  • олио - 100 мл
  • сол - 1 щипка
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • бакпулвер - 1 к.л.
  • брашно - около 650 г
  • орехи - 300 г млени за плънка
  • краве масло - 250 г за намазване
  • нишесте - за разточване на корите
  • сироп
  • вода - 3 ч.ч.
  • захар - 3 ч.ч.
  • лимон - 0.5 бр. сока и кората
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От продуктите за тестото омесете меко и еластично тесто. Разделете го на 10 равни по големина части оформени на топчета, завийте ги с чиста кърпа за не по-малко от 30 минути.

През това време в метален съд разтопете маслото и смелете в блендер орехите на по едро.

След изтеклото време разточете топчетата на тънки кори едно по едно. Всяка кора поръсете с разтопено масло и смлени орехи. Около тънка точилка навийте всяка кора на рехаво руло и с ръце съберете кората към средата на точилката (на хармоника).

Внимателно изкарате набраното руло от точилката и ги наредете в намазана с масло правоъгълна тава.

Намажете наредените саралийки с останалата мазнина, нарежете ги с остър нож на парчета с големинa по ваше желание. Поставете тавата в предварително нагрята на 150 градуса фурна и печете за 1 час, оставете баклавата в изключената фурна да се охлади напълно.

Пригответе сиропа, като смесите водата, захарта и лимоновата кора. Варите 10 минути след завирането му, добавете лимоновия сок и разбъркайте. Залейте охладената баклава саралия с горещия сироп внимателно, завийте тавата с алуминиево фолио, за да се задуши. Оставете така за една нощ на студено място, за да попие от сиропа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Мммм, както баба я точеше! Много сочна, с нежна структура, топи се в устата! Весели празници, Миме!
30.12.2017 16:25
1