Начин на приготвяне
Брашното се пресява. Маята се разтваря в хладката вода. След това се изсипва при брашното. Прибавят се и останалите продукти и се замесва меко тесто.
Готовото тесто се оставя на топло да втаса за 20 минути.
След като втаса тестото се разделя на три равни части.
Всяка топка тесто се разточва на кръгла кора. След което се прехвърля в тава, която е помазана с олио и е поръсена с брашно. Редят се една върху друга.
По средата на тавата се слага една чаша и се режат триъгълници - 6 или 8.
В средата на всеки кръг се прави разрез. През него се промушва краищата. След което се подвиват. Това се повтаря при всеки триъгълник.
Оформената пита се оставя завита на топло да втаса за около 20 - 30 минути.
След това се помазва с жълтък разбит с малко вода.
Пече се в предварително загрята фурна.
Украсата се прави от брашно, вода и сол. За целта в купа се слагат 6 с.л. брашно + 1 с.л. сол. Сипва се малко вода, да стане на каша. Прибавя се още брашно, да се замеси меко тесто. От това тесто изрязах надписа Весела Коледа, еленчетата, снежинките и ангелчето.
След като питата е сложна във фурната, засякох 10-15 минути и я извадих, подредих украсата от бялото тесто и я върнах да се пече.
Коментари