Начин на приготвяне
Измиваме ориза. В олио (3-4 с.л.) слагаме почистени и настъргани лук и морков и с малко вода, задушаваме няколко минути. Като останат на мазнина, ръсваме черен пипер и сол на вкус и сипваме измития с няколко води ориз. Разбъркваме няколко пъти и наливаме топла вода (2 и 1/2 ч.ч.). Варим, докато оризът и зеленчуците омекнат и водата се изпари. Дръпваме ориза от котлона.
Пилето измиваме добре. Слагаме в огнеупорен съд с капак. Намазваме пилето с малко олио. Поръсваме със сол, червен пипер и малко брашно. Намазваме добре от всички страни с подправките.
В овкусеното пиле слагаме от оризовата плънка и зашиваме или закрепваме с клечки, за да не излезе плънката при печене (плънката, която остава, запазваме за допълнителна гарнитура, като няколко минути, преди да е готово пилето, наливаме малко вода и допълнително възваряваме ориза и зеленчуците ).
На няколко места под кожата на пилето слагаме парченца краве масло, а също и по пилето.
Наливаме малко вода в съда (приблизително 1 и 1/2 ч.ч. ). Слагаме капак и слагаме в студената фурна. Включваме на 200 градуса и печем пилето до готовност. По време на печене, ако трябва да доливаме вода, да внимаваме да е по-топла, да не се счупи огнеупорният съд.
При необходимост, преди да извадим от фурната, махаме капака да се запече пилето до златисто.
Сервираме готовото пълнено пиле допълнително с оризовата плънка и полято със соса от печене.