Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа и го смесете със сухата мая. Направете кладенче в средата, в което чукнете яйцето и сипете млякото (леко затоплено), олиото и захарта.
Замесете тесто и го прехвърлете на набрашнен плот, продължавайки месенето и прибавяйки малко по малко половината разтопено масло, в което предварително сте разтворими солта.
Когато постигнете едно приятно меко, еластично и нелепнещо тесто го оформете на топка и върнете в купата.
Покрийте я с чиста кърпа и оставете на топло за 40 минути. През това време настържете кашкавала, а колбасът нарежете на фини кръгчета/парченца.
Втасалото тесто разделете на 5 по-малки топки и всяка разточвайте на тънка обла кора. Намазвайте с останалото масло, което ще се наложи да претоплите, защото ще е стегнало.
Прегъвайте всяка кора, хващайки два края и стигайки до средата. Ще се получи нещо като неправилен правоъгълник.
Нареждайте по дължината му тънките парченца колбас и ръсвайте кашкавал, а след това навивайте на стегнато рулце (преди да навиете, ако желаете може да направите прорезчета от 1 см. дълбочина тук там на едната от по-дългите страни на правоъгълника. Така ще се получи по- забавен, рошав ефект).
Подредете всяко рулце в кръгла подходяща тавичка и оставете да бухнат и удвоят обема си.
Намажете повърхността на пирога с разбитият с малко мляко жълтък и поставете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до хубав златист загар.
Пирогът с колбас е готов.