Начин на приготвяне
Патешкото натъркайте с розмарина, малко сол, черен пипер и половината мащерка. Изцедете сокчето от портокал или лимон и приберете в хладилник да се маринова минимум 4 часа (аз винаги оставям за 1 нощ).
Маринованото патешко поставете в тавичка с кожата нагоре заедно с маринатата и малко от маста. Печете на 150 градуса 1 час.
Извадете от фурната, обърнете месото с кожата надолу, увеличете я до 200 градуса и залейте с виното. Печете така 30 минути.
През това време обелете и нарежете картофите на четвъртинки. Крушите почистете от семките, без да ги белите, и също нарежете на 4. Лукът направете на тънки полумесеци.
Сложете при тях останалата мащерка, ригана и черен пипер и сол. Разбъркайте с пръсти, за да се разпределят равномерно подправките.
След изтичане на 30-те минути извадете отново месото, обърнете го още веднъж с кожата нагоре, отстрани разположете картофките с лука и крушите.
Залейте с водичката и останалата мас (ако е в твърдо състояние, сложете парченцата отгоре, може да сложите и повече от описаното количество - става мазничко, но пък невероятно вкусно).
Печете още 30 минути на същата температура. Имайте предвид, че ако бутчетата и плешката са по-малки, е възможно да са готови преди картофите. В такъв случай ги наглеждайте и ако се наложи, ги извадете, за да не се пресушават или придобиват повече загар от необходимия - приятен, златист.
8. Сервирайте топло, като по желание може да си добавите към ястието и някакъв сладък сос - например боровинков сос, с който леко да залеете месото.
За традиционалистите - и без сладко, пак си е вкусно.
Добър апетит. Патешкото с круши и картофки е готово.