Начин на приготвяне
Пригответе всички продукти за замесване на кюфтенцата. В каймата сложете хляба, който предварително сте накиснали във вода и сте отцедили от нея, сложете яйцата, подправките и нарязания на ситно лук. Замесете каймата и я оставете за около 10-15 минути в хладилника, за да поеме от подправките.
От каймата оформете кюфтенца, не много големи, горе-долу колкото орех, може и малко по-големи. Овалват се в брашно и се пържат в сгорещеното олио.
За картофеното пюре: Картофите се измиват добре и се слагат в тенджера, за да се сваряват за около 15 минути, след това се обелват още докато са топли и към тях се добавя маслото и солта. Размачкват се, като се прибавя и прясното млякото.
За бешамеловия сос: Разтопете маслото в тиган. Брашното разтворете в хладка вода около 100-150 мл, докато стане на каша и се разбърква добре. Когато маслото се разтопи, прибавете брашняната каша и бъркайте непрекъснато.
Махнете тигана от котлона за малко и изсипете прясното мляко, разбъркайте добре и след това отново го върнете на котлона. Трябва да се разбърква непрекъснато, докато се получи гладък и леко гъст сос.
След като сосът е готов, се маха от огъня и се прибавя солта и двата жълтъка. Бърка се, докато се получи хубава еднородна смес.
Кюфтетата по цариградски се слагат в чиния, но преди това се слага малко от бешамеловия сос, по желание може да сложите картофеното пюре върху бешамеловия сос и след това отгоре кюфтенцата.
По желание може да гарнирате както на вас ви харесва.