Начин на приготвяне
В подходяща купа смесваме двата вида кайма. Накисваме хляба в студено прясно мляко.
В друг съд разбиваме яйцето и го смесваме с всички упоменати подправки. Към тях добавяме настъргания на ситно кромид лук и изцедената среда от хляба. Нарязваме на ситно магданоза и го прибавяме към ароматните съставки.
Смесваме ги с каймата, като разбъркваме добре всички компоненти. Покриваме съда със стреч фолио и го оставяме на хладно за 2 часа.
През това време си приготвяме картофеното пюре. За целта поставяме измитите и обелени картофи в тенджера с кипяща подсолена вода. Варим ги на умерена температура. Още горещи ги минаваме през преса за картофи в дълбока стъклена купа.
В топлото прясно мляко настъргваме индийското орехче, прибавяме листенцата мащерка и овкусяваме със сол, ако е необходимо. Добавяме горещия телешки бульон и бучката масло, за да се разтопи. Заливаме с ароматната течност пресованите картофи.
Разбъркваме до хомогенност и желаната гъстота. Ако преценим, че консистенцията е гъста, прибавяме още от горещия телешки бульон. От охладената и овкусена кайма оформяме топчета, с големината на средно голям орех. В средата поставяме по една стафида.
Овалваме всяко кюфтенце в брашно и ги изпържваме в нагорещен тиган с растително олио и малко масло.
Поднасяме цариградските кюфтенца топли, като ги гарнираме с картофеното пюре.
Аранжираме с каперси и листенца пресен магданоз.
Ако рецептата ти харесва, пробвай и другите ни рецепти за кюфтета по цариградски, кюфтета яхния или кюфтенца с доматен сос.