Начин на приготвяне
Говеждото месо е по-рядко приготвяно в нашата страна поради това, че трудно може да се намери качествено такова. Ако сте се сдобили с хубаво говеждо, не се колебайте да си го приготвите по този начин. То няма нужда от мариноване или подправки, защото само по себе си е много вкусно и е ненужно и даже непрепоръчително да се овкусява допълнително. Само трябва да се приготви правилно и най-удачният вариант е скарата.
Първо важно правило е пържолите да са дебели 3-3.5 см, всяка да тежи от 900 г до килограм. Огромни са и обикновено една е достатъчна за двама човека.
Месото се оставя задължително на стайна температура около 40 минути до час. През това време се приготвя огъня и се изчаква да стане на жар, тлеещи въглени.
Решетката на скарата се поставя на най-ниското равнище, а ако жарта е много силно тлееща - на средно равнище.
Поставят се пържолите и се пекат 5-8 минути, обръщат се и се посоляват обилно от другата страна с едрата люспеста сол. Пекат се за същото време. По принцип никога не се соли от страната, от която се пече, за да не се пресушава месото. Може да си позволите да го направите единствено ако то е много крехко, качествено и от специална порода животни.
Щом е готово и от другата страна, се обръща отново само за няколко секунди и веднага се изважда в сервировъчна чиния.
Идеално изпечената такава пържола е с тъмен загар отвън, а при разрез следва пласт розово и в средата червено. Дава вид на сурово, но не е. Не бива да се препича и червената сърцевина да изчезва, защото ще се загуби вкусът и крехкостта на месото.
Поднася се веднага и се консумира топло. Добра гарнитура биха били задушени зеленчуци или печени картофи, както и свежа салата.
Говеждата пържола на скара е много вкусна, опитайте!
Коментари