Говежда пържола на скара

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Говежда пържола на скара
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
4
"А сега може само да помълчим и помечтаем някой да ни покани да опитаме Говежда пържол ана скара"

Необходими Продукти

  • говеждо месо - 2 пържоли от 1 кг всяка (с кост)
  • едра сол - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Говеждото месо е по-рядко приготвяно в нашата страна поради това, че трудно може да се намери качествено такова. Ако сте се сдобили с хубаво говеждо, не се колебайте да си го приготвите по този начин. То няма нужда от мариноване или подправки, защото само по себе си е много вкусно и е ненужно и даже непрепоръчително да се овкусява допълнително. Само трябва да се приготви правилно и най-удачният вариант е скарата.

Първо важно правило е пържолите да са дебели 3-3.5 см, всяка да тежи от 900 г до килограм. Огромни са и обикновено една е достатъчна за двама човека.

Месото се оставя задължително на стайна температура около 40 минути до час. През това време се приготвя огъня и се изчаква да стане на жар, тлеещи въглени.

Решетката на скарата се поставя на най-ниското равнище, а ако жарта е много силно тлееща - на средно равнище.

Поставят се пържолите и се пекат 5-8 минути, обръщат се и се посоляват обилно от другата страна с едрата люспеста сол. Пекат се за същото време. По принцип никога не се соли от страната, от която се пече, за да не се пресушава месото. Може да си позволите да го направите единствено ако то е много крехко, качествено и от специална порода животни.

Щом е готово и от другата страна, се обръща отново само за няколко секунди и веднага се изважда в сервировъчна чиния.

Идеално изпечената такава пържола е с тъмен загар отвън, а при разрез следва пласт розово и в средата червено. Дава вид на сурово, но не е. Не бива да се препича и червената сърцевина да изчезва, защото ще се загуби вкусът и крехкостта на месото.

Поднася се веднага и се консумира топло. Добра гарнитура биха били задушени зеленчуци или печени картофи, както и свежа салата.

Говеждата пържола на скара е много вкусна, опитайте!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
513
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Е-ха, чудесно!!! За огромно съжаление у нас няма такъв вид пържола, а тя е уникално вкусна! Браво, Дани!
13.01.2018 16:26
1
1
Покажи всички подкоментари