Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Зеленчукова супа»Нискокалорична зеленчукова супа за пречистване и топене на мазнини

Нискокалорична зеленчукова супа за пречистване и топене на мазнини

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Нискокалорична зеленчукова супа за пречистване и топене на мазнини
Снимка: Sevdalina Irikova
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Хем хапваш, хем слабееш - това е не само вкусно, това е гениално"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 250 г
  • зелев сок - 100 мл
  • картофи - 200 г
  • грах - 150 г
  • тиквени семки - 50 г запечени
  • ленено семе - 50 г
  • растителна мазнина - 5 с.л.
  • доматена салца - 50 мл
  • черен пипер - 1/2 к.л. прясно смлян
  • пушен червен пипер - 1 к.л.
  • фиде - 1 топка, фино
  • сусамово олио - за поръсване
  • За зеленчуковият бульон
  • кромид лук - 150 г
  • моркови - 2 бр.
  • червена пиперка - 1 бр.
  • жълта пиперка - 1 бр.
  • праз - 1/2 стебло
  • пащърнак - 1 бр.
  • корени от магданоз - 5 бр.
  • черен пипер - 15 зърна
  • дафинов лист - 1 бр.
  • мащерка - 1 бр. стръкче
  • вода - 3 л филтрирана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази супа сама по себе си може да представлява питателно ястие от едно блюдо, защото е тонизираща, засищаща, с малко калории и пречистваща токсините от организма. Богатството ѝ на вкусове и аромати обаче се постига с приготвянето на най-важния за мен компонент - добрия зеленчуков бульон.

За целта ще ни е необходима дълбока тенджера с кипяща вода. В нея прибавяме предварително почистените и нарязани на малки зарчета зеленчуците - лук, праз, чушки, моркови, пащърнак. Подправките и ароматните треви поставяме в марлено вързопче. След прибавянето им поставяме капака на съда и намаляваме температурата на готвене.

След 10-15 минути от сваряването на зеленчуците прибавяме граха и нарязаните на средни кубчета картофи.

Киселото зеле изплакваме под струя вода, ако е необходимо, и отцеждаме. Нарязваме на много ситни късчета.

В отделен съд загряваме растителна мазнина. Прибавяме нарязаното зеле и сотираме при непрекъснато бъркане.

Прибавяме червеният пипер, черния пипер, доматената салца, част от зелевия сок и похлупваме съда. Задушаваме го до омекване, като добавяме от сока или вода, ако е необходимо.

Тиквените семки накисваме от вечерта във вода. Подсушаваме и запичаме на грил тиган заедно с лененото семе.

Зеленчуците в бульона са вече сварени. Отстраняваме марлята с ароматните съставки и прибавяме фидето. Прибавяме и добре задушено кисело зеле. Разбъркваме добре всички компоненти и оставяме да покъкри за 5-8 минути, докато се свари фидето.

Приготвената супа е с гъста консистенция, защото е диетично само по себе си блюдо. Прибавяме ядки, няколко капки сусамово олио и стръкче магданоз или кервиз.

Съвет: При готвене не прибавяйте директно киселото зеле към зеленчуците, защото неговата киселинност няма да позволи те да се сварят. Можете да добавите цвекло, бяла ряпа или лютив пипер на люспи. Капсаицинът в него също спомага за разграждане на мазнините.

Овкусете със сол, ако е необходимо. Може да се консумира и студена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: