Пита Слънце

РадинаРадина
Новак
4
38
104
16/11/2018
"Месенето на хляб е свещенодействие, но месенето и приготвянето на пита слънце е дори повече - то е истинско изкуство "
Приготвяне50 мин.
Готвене60 мин.
Общо110 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
25 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо386 440
  • Преглеждания за месеца5109
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг3.8 от 5
  • Сготвена25

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно със захарта. Добавят се 3-4 с.л. брашно и се оставя да шупне. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се изсипват киселото мляко, яйцата, солта, олиото и маята. Меси се меко тесто.

Оставя се да втаса. От втасалото тесто се отделя една топка тесто, която се поставя в средата на намаслената тава, в която ще се пече питката. Останалото тесто се разделя на три. Точат се три кръгли кори, като всяка са намазва с разтопеното масло и се поставят една върху друга.

Разрязват се на 16 триъгълника и всеки се навива като кифличка - от основата към върха. Подреждат се около кръга в тавата. Оставя се да втаса отново. Маже се питката Слънце с жълтъка и се пече в загряна на 170 градуса фурна.

Форми за печене от алпака - 4 броя с декор-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Форми за печене от алпака - 4 броя с декор
44.00 лв.
33.88 лв.
Виж ››

Удобни и практични форми за печене 4 в 1, които можем само да ви препоръчаме

Рейтинг

5 23
4 28
3 21
2 9
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Елена Йовчева
Уникална питка!Правя я доста често и всички я обожават
0
0
Rosi
Rosi
26.10.2019 11:37
Следвах инструкциите с голямо внимание и точност. Моето тесто се получи много лепкаво, като това за панеттоне.. Трябваше да добавя 17 шепи брашно.
0
0
rada
rada
01.09.2018 23:50
Направих я за първи път и се получи много пухкава и вкусна,сложих й и сирене. Всички много я харесаха и отново ще я направя.
1
0