Пита Слънце

РадинаРадинаНовак
16/11/2018
"Месенето на хляб е свещенодействие, но месенето и приготвянето на пита слънце е дори повече - то е истинско изкуство "
Приготвяне50 мин.
Готвене60 мин.
Общо110 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
22 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо322 344
  • Преглеждания за месеца1142
  • Преглеждания за седмицата999
  • Коментирана13 пъти
  • Рейтинг3.4 от 5
  • Сготвена22

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно със захарта. Добавят се 3-4 с.л. брашно и се оставя да шупне. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се изсипват киселото мляко, яйцата, солта, олиото и маята. Меси се меко тесто.

Оставя се да втаса. От втасалото тесто се отделя една топка тесто, която се поставя в средата на намаслената тава, в която ще се пече питката. Останалото тесто се разделя на три. Точат се три кръгли кори, като всяка са намазва с разтопеното масло и се поставят една върху друга.

Разрязват се на 16 триъгълника и всеки се навива като кифличка - от основата към върха. Подреждат се около кръга в тавата. Оставя се да втаса отново. Маже се питката Слънце с жълтъка и се пече в загряна на 170 градуса фурна.

Рейтинг

5 21
4 20
3 21
2 9
1 9
Дай твоята оценка:

Коментари (13)

Изпрати
Rosi
Rosi
26.10.2019 11:37
Следвах инструкциите с голямо внимание и точност. Моето тесто се получи много лепкаво, като това за панеттоне.. Трябваше да добавя 17 шепи брашно.
0
0
rada
rada
01.09.2018 23:50
Направих я за първи път и се получи много пухкава и вкусна,сложих й и сирене. Всички много я харесаха и отново ще я направя.
1
0
Йозлям Кадирова
Многократно съм я правиша и винаги се е получавало страхотно.
1
0