Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа. Добавете жълтъците, стафидите, солта, 50 г захар, маслото, настърганата лимонова кора и 25 мл ракия.
Отделно се разтваря маята със 100 мл прясно мляко и 2 супени лъжици захар. Покрийте и оставете да втаса на топло.
Добавете готовата мая към брашняната смес. Доливайте постепенно и достатъчно мляко, така че да получите меко тесто. Оставете го почине за около 30 минути.
Загрейте олиото в дълбок тиган. С чаена лъжичка гребвайте от тестото и пускайте в горещото олио. Пържете фритуле (Fritule) от всички страни до златисто. Изваждайте ги върху хартиена кърпа, за да се отцедят от излишната мазнина.
Върху готовите хърватски понички полейте равномерно останалта ракия и поръсете с пъдра захар.