Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Понички»Фритуле - хърватски понички

Фритуле - хърватски понички

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k5019k
Фритуле - хърватски понички2 / 2
25/11/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
"Лесна рецепта за изумително вкусни хърватски понички. Сами по себе си, те са много вкусни, но можете да ги хапвате с конфитюр и сирене"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 20 г прясна
  • яйца - 2 жълтъка
  • стафиди - 80 гр
  • лимони - кората на 1 лимон
  • захар - 50 г + 2 с.л.
  • масло - 20 г разтопено
  • топло мляко - 150 - 200 мл
  • ракия - 50 мл
  • сол - 5 г
  • олио - около 500 мл за дълбоко пържене
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в купа. Добавете жълтъците, стафидите, солта, 50 г захар, маслото, настърганата лимонова кора и 25 мл ракия.

Отделно се разтваря маята със 100 мл прясно мляко и 2 супени лъжици захар. Покрийте и оставете да втаса на топло.

Добавете готовата мая към брашняната смес. Доливайте постепенно и достатъчно мляко, така че да получите меко тесто. Оставете го почине за около 30 минути.

Загрейте олиото в дълбок тиган. С чаена лъжичка гребвайте от тестото и пускайте в горещото олио. Пържете фритуле (Fritule) от всички страни до златисто. Изваждайте ги върху хартиена кърпа, за да се отцедят от излишната мазнина.

Върху готовите хърватски понички полейте равномерно останалта ракия и поръсете с пъдра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
41
32
21
10
Дай твоята оценка: