Начин на приготвяне
Разтворете маята във леко затопленото прясно мляко с лъжичка от захарта. Покрийте и оставете на топло да шупне за около 7-8 минути.
Пресейте два пъти брашното в дълбока купа и направете кладенче, в което сипете малка част от разтопената мас (измервах я в течно състояние, затова я написах в милилитри) узото, захарта и шупналата мая. Замесете тесто, като постепенно добавяте по малко мас, докато изразходвате повече от половината.
Прехвърлете на леко набрашнен плот и месете продължително до постигане на еластично, меко и приятно тесто. Оформете на топка, намажете с мас отново и оставете да втаса на топло за 1 час или докато удвои обема си.
Премесете за кратко тестото и го разточете на тънка кора. Намажете я обилно с мас, поръсете с кафява захар и навийте на руло. Съединете краищата му, за да се получи пръстен и поставете в тавичка с диаметър 23 см, покрита с хартия за печене. В средата сложете малка огнеупорна купичка, за да не се заличи дупката при повторното бухване и формата на пръстен да се наруши. Отгоре скълцайте с кухненска ножица, правейки напречни прорези, без да стигате до основата. Отново покрийте и приберете на топло за около 40-50 минути.
Ако ви е останала мас, намажете внимателно с четка, без да притискате бухналия вече пръстен, поръсете с още малко кафява захар и поставете в загрята на 180 градуса фурна - горен и долен реотан без вентилатор. Печете около 30 минути и проверете с клечка, ако е необходимо допечете, докато клечката не излезе суха. При положение че коричката вече доста се е зачервила, а ви се струва, че отвътре не е напълно изпечен, покрийте с алуминиево фолио, докато е напълно готово.
След изваждане от фурната изчакайте няколко минути и извадете от тавичката - това ще стане лесно, ако сте ползвали хартия за печене, в противен случай изчакайте да си изстине напълно, защото иначе има опасност да се разчупи. Доохладете върху решетка и поръсете със пудра захар.
Да ви е сладко!