Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Сладък Хляб»Пухкав сладък венец без яйца

Пухкав сладък венец без яйца

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Пухкав сладък венец без яйца
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
29/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Предизвикателство за начинаещи и напреднали - опитайте се да приготвите толкова пухкав венец бец яйца"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 25 г жива
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 100 г
  • свинска мас - 125 мл разтопена (включва и количеството за намазване)
  • узо - 1 с.л.
  • кафява захар - за поръсване
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята във леко затопленото прясно мляко с лъжичка от захарта. Покрийте и оставете на топло да шупне за около 7-8 минути.

Пресейте два пъти брашното в дълбока купа и направете кладенче, в което сипете малка част от разтопената мас (измервах я в течно състояние, затова я написах в милилитри) узото, захарта и шупналата мая. Замесете тесто, като постепенно добавяте по малко мас, докато изразходвате повече от половината.

Прехвърлете на леко набрашнен плот и месете продължително до постигане на еластично, меко и приятно тесто. Оформете на топка, намажете с мас отново и оставете да втаса на топло за 1 час или докато удвои обема си.

Премесете за кратко тестото и го разточете на тънка кора. Намажете я обилно с мас, поръсете с кафява захар и навийте на руло. Съединете краищата му, за да се получи пръстен и поставете в тавичка с диаметър 23 см, покрита с хартия за печене. В средата сложете малка огнеупорна купичка, за да не се заличи дупката при повторното бухване и формата на пръстен да се наруши. Отгоре скълцайте с кухненска ножица, правейки напречни прорези, без да стигате до основата. Отново покрийте и приберете на топло за около 40-50 минути.

Ако ви е останала мас, намажете внимателно с четка, без да притискате бухналия вече пръстен, поръсете с още малко кафява захар и поставете в загрята на 180 градуса фурна - горен и долен реотан без вентилатор. Печете около 30 минути и проверете с клечка, ако е необходимо допечете, докато клечката не излезе суха. При положение че коричката вече доста се е зачервила, а ви се струва, че отвътре не е напълно изпечен, покрийте с алуминиево фолио, докато е напълно готово.

След изваждане от фурната изчакайте няколко минути и извадете от тавичката - това ще стане лесно, ако сте ползвали хартия за печене, в противен случай изчакайте да си изстине напълно, защото иначе има опасност да се разчупи. Доохладете върху решетка и поръсете със пудра захар.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: