Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с локум и орехи

Баклава с локум и орехи

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Баклава с локум и орехи
Снимка: Марияна
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Няма такова нещо като сезон за баклава, ние баклавата си я хапваме целодишно"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 400 г
  • локум - 1 1/2 кутии
  • орехи - 1 ч.ч. (смлени)
  • масло - 100 г
  • олио - за подмазване на тавата
  • за плънката
  • захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • сода бикарбонат - щипка
  • брашно - 2 с.л.
  • бакпулвер - 1/2 пак.
  • за сиропа
  • захар - 1 1/2 ч.ч
  • вода - 2 ч.ч.
  • ванилия - 1 прахче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред приготвяме захарен сироп по стандартния начин. Ароматизирайте го по желание - лимонова или портокалова кора. Аз лично предпочетох ванилия. Оставяме сиропа да изстива.

В купа разбиваме яйцата и захарта. Добавяме киселото мляко и содата. Разбъркваме. Поръсваме брашното с бакпулвера и отново разбъркваме добре.

Намазваме дъното на правоъгълна тава (плаке), в която ще печем баклавата, с олио.

Взимам една кора, слагам равномерно плънка и локум на фитили откъм късата страна, поръсвам със смлени орехи и завивам на руло.

Нареждам рулата в тавата едно до друго. Разтопявам маслото и поливам отгоре.

Печем в предварително загрята фурна на умерено силна температура до порозовяване. Изваждаме тавата от фурната и оставяме за 10-15 мин. да поизстине леко. Поливаме със изстиналия сироп.

Готова е за консумация поне след 5-6 часа, но най- добре е да отлежи около 24 часа. Нарязваме на парчета и сервираме охладена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: