Хляб от спелта със семена

02/02/2018
"Здраве от природата - опитайте този невероятен хляб от спелкта със семена "
Приготвяне25 мин.
Готвене40 мин.
Общо65 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 594
  • Преглеждания за месеца48
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • брашно от спелта - 500 г + за поръсване на плота
  • вода - 300 мл
  • мая - 7 г суха
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л. +за намазване
  • ленено семе - 3 с.л. счукано или смляно
  • маково семе - 2 - 3 с.л.
  • сусам - 2 с.л. черен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. В купа се пресява брашното, като оставащите в ситото люспички, които са по-едри, не се изхвърлят, а се добавят при пресетите ситни частици. Сипва се сухата мая и семената и се прави кладенче, в което се налива водата - леко затоплена, олиото и захарта.

2. Замесва се меко, нелепнещо тесто и се прехвърля на набрашнен плот, продължавайки месенето около 10-15 минути. Към средата на процеса се добавя малко по малко солта.

3. Тестото се намазва с олио и се оставя да втаса на топло за 50 мин. -1 час, след което се премесва отново за кратко и се оформя хляб с продълговата или кръгла форма, който се поръсва с още от семена, ако желаете - лененото семе този път не е нужно да е смляно, целите зрънца придават много красив вид на хляба.

4. Оставя се да бухне и удвои обема си отново и се слага в загрята на 200 градуса фурна. На дъното на фурната се поставя огнеопорен съд/купичка с вода, благодарение на която ще се формира пара и ще постигнем хубава коричка за хляба.

След първите пет минути фурната се намаля на 180 градуса и се пече около 40 минути. Ще познаете кога хлябът е готов като го почукате леко и трябва да ви бие на кухо (изпитан метод от стари хлебари).

5. Охлажда се върху решетка.

Изключително полезен и вкусен хляб, който си заслужава да се опита.

Добър апетит!

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анюр Ведов
Анюр Ведов
25.03.2020 09:40
Превъзходен резултат!
0
0