Начин на приготвяне
Предната вечер измийте телешките пържоли и ги залейте със сока от половин буркан кисели краставички, покрийте съда и ги оставете в хладилника за през нощта.
На следващия ден излейте останалата в съда марината, отцедете медальоните и ги поръсете с черен пипер, чесън на прах и сол, поръсете малко олио и оставете за поне 30 минути.
През това време измийте и подгответе зеленчуците - морковът и лукът се белят и нарязват на кубчета, печурките се измиват и нарязват, зеленият фасул, ако е много дълъг, също се нарязва на по-малки парчета.
Чесънът и магданозът се нарязват на ситно и ги отделяме за най-накрая. Оризът се измива и отцежда от водата.
В тиган с незалепващо покритие се изсипва малко олио и част от маслото и се запържват медальоните. След като придобият апетитен загар (от 6 до 8 мин. максимум), се обръщат и от другата страна за кратко.
Изваждат се от тигана и в същата мазнина се добавя брюкселското зеле, задушава се под капак няколко минути и се изважда.
След това в отделилата се мазнина се запържва лукът и остатъкът от маслото.
Постепенно се добавят и останалите зеленчуци - морковът, гъбите и зеленият фасул под капак, като се отварят и бъркат от време на време, за да се задушат равномерно.
Накрая се добавя оризът, разбърква се няколко пъти, докато поеме соковете и се залива с две чаши горещ гъбен бульон.
Разбърква се и се оставя на котлона, докато поеме бульона. При необходимост се добавя допълнително чаша гъбен бульон.
Няколко минути преди да свалите ориза от котлона, добавете наситнените чесън и магданоз и подправете със сол и черен пипер на вкус.
Поднесете пържолите, гарнирани с ориза със зеленчуци и задушеното в масло брюкселско зеле.
Крехките телешки медальони с ориз и зеленчуци са много вкусни.