Начин на приготвяне
Почистваме лука и скилидките чесън и ги режем на ситно. Тиквичките ги режем на малки кубченца, без да махаме кората. Копъра го режем на ситно.
Слагаме олиото в тенджерка или дълбок тиган и го сгорещяваме. Вътре слагаме лука и чесъна и ги задушаваме.
Почистваме и измиваме ориза и булгура. Ползвам турски булгур /начупен с жълтеникав цвят/. Прибавяме ориза и булгура и бъркаме често. Оризът трябва да стане прозрачен.
Заливаме с топла вода. Подправяме на сол на вкус и черен пипер също на вкус. Слагаме и копъра и разбъркваме. Взимаме си тавичка и прехвърляме вътре. Слагаме да се пече в загрята фурна на 200 градуса.
Когато оризът и булгурът почти си е поел водата, го вадим от фурната. В купа си разбиваме яйцата, киселото мляко, брашното с помощта на вилица. Слагаме сол на вкус в заливката за мусаката.
Изливаме я върху ястието равномерно и печем до готовност.
Режем на парчета и сервираме.
Да ви е сладко!
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за мусака от тиквички, вкусна мусака по гръцки или постна мусака.
Коментари