Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Пълнозърнест ориз с грах и пресен чесън

Пълнозърнест ориз с грах и пресен чесън

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Пълнозърнест ориз с грах и пресен чесън
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
11/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Уханен, здравословен и много вкусен ориз - препоръчваме на всички"

Необходими Продукти

  • ориз - 2 ч.ч. пълнозърнест
  • грах - 130 г замразен
  • пресен чесън - 5 стръка
  • лук - 1 глава , средна
  • магданоз - 2 с.л. суше
  • зеленчуци - 2 с.л. микс, на прах
  • куркума - 1 ч.л. равна
  • сол - на вкус
  • зехтин - 60 мл
  • бульон - 1 кубче (пилешки, телешки или зеленчуков)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте оризът и го накиснете в студена вода за 1-2 часа. Той има нужда от по- продължителна обработка в сравнение с белия, тъй като твърдата обвивка не е отстранена, а именно тя е източник на много фибри и полезни вещества, което го прави ценен хранителен продукт.

Накълцайте лука на ситно, чесъна - на едро, и ги запържете до лек загар в зехтина. Замразения грах извадете на стайна температура, за да се сготви по- бързо впоследствие. Ориза премийте отново, отцедете добре от водата и сложете и него да се запържи лекичко.

Налейте вода. На една част ориз се падат 2 части и половина вода. Натрошете вътре кубчето бульон и малко сол, и варете 15 минути, след което сложете граха и зеленчуците на прах (или гранулирани). Продължете варенето още 10 минути. Добавете и сушеният магданоз и куркумата.

Отстранете от огъня и оставете под капак още 10-15 минути. Капакът трябва да е плътно прилепнали за тенджерката.

Сервирайте ястието с още от сушения магданоз.

Добър апетит!

Забележка: Времето за варене на този ориз е описано от производителя на пакета на продукта, спазвайте го. Този, който съм ползвала аз, изисква това време, но препоръчвам да се консултирате с указанията за вашия, тъй като има различни видове и марки.

Пълнозърнестият ориз е много по-полезен от белия, както и изключително вкусен.

Грах може да си добавите и повече от посоченото в рецептата количество, както и да обогатите с други пресни зеленчуци по избор. Тогава може да избегнете слагането на такива на прах.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: