Начин на приготвяне
Измийте оризът и го накиснете в студена вода за 1-2 часа. Той има нужда от по- продължителна обработка в сравнение с белия, тъй като твърдата обвивка не е отстранена, а именно тя е източник на много фибри и полезни вещества, което го прави ценен хранителен продукт.
Накълцайте лука на ситно, чесъна - на едро, и ги запържете до лек загар в зехтина. Замразения грах извадете на стайна температура, за да се сготви по- бързо впоследствие. Ориза премийте отново, отцедете добре от водата и сложете и него да се запържи лекичко.
Налейте вода. На една част ориз се падат 2 части и половина вода. Натрошете вътре кубчето бульон и малко сол, и варете 15 минути, след което сложете граха и зеленчуците на прах (или гранулирани). Продължете варенето още 10 минути. Добавете и сушеният магданоз и куркумата.
Отстранете от огъня и оставете под капак още 10-15 минути. Капакът трябва да е плътно прилепнали за тенджерката.
Сервирайте ястието с още от сушения магданоз.
Добър апетит!
Забележка: Времето за варене на този ориз е описано от производителя на пакета на продукта, спазвайте го. Този, който съм ползвала аз, изисква това време, но препоръчвам да се консултирате с указанията за вашия, тъй като има различни видове и марки.
Пълнозърнестият ориз е много по-полезен от белия, както и изключително вкусен.
Грах може да си добавите и повече от посоченото в рецептата количество, както и да обогатите с други пресни зеленчуци по избор. Тогава може да избегнете слагането на такива на прах.