Тутманик Пухчо

"Името казва всичко, а вкусът е великолепен "
Приготвяне25 мин.
Готвене35 мин.
Общо60 мин.
Порции10
  • Преглеждания общо14 946
  • Преглеждания за месеца32
  • Преглеждания за седмицата32
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена32

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дадох такова име на този тутманик поради това, че се получава мек, пухкав и много бухнал. Може би най-вкусният, който някога съм опитвала.

Приготвя се лесно, без много месене и оформяне в няколко прости стъпки:

1. Маята се разтваря в половината от леко затоплената водичка заедно с лъжичката захар и две супени лъжици брашно. Оставя се да шупне.

2. Брашното се пресява в купа и се прави кладенче. Яйцата се разбиват леко (без единия жълтък) със солта, киселото и прясното мляко и сместа се налива в кладенчето заедно с шупналата мая и останалата водичка.

3. Замесва се тесто, като постепенно се добавя по малко от разтопените масло и мас, докато тестото усвои почти половината от тях. Ако ви е рядко, ръснете брашно, но не прекалявайте - тестото трябва да остане меко. Намазнявайте ръцете си, за да не лепне.

4. Дъното и стените на тавичка (26 -27 см диаметър) се намазняват. Разделя се тестото на 5-6 равни части и се оформят топки, всяка се разтегля с пръсти (топнати обилно в мазнината) до големината на тавичката и се полагат в нея, като между всяка се натрошава сирене. Оставя се да втаса на топло за около 1 час. Препоръчвам да загреете фурната на 45 градуса и да поставите вътре тутманика, като след това я изключите.

5. Намажете с разбития с малко прясно мляко жълтък и изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 35 минути или до суха клечка. След 15-тата минута намалете градусите на 180.

Готовият още топъл тутманик намажете с останалата мазнина.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар