Усукани хлебчета

14/02/2018
"Усукани или не - гарантираме ви, че ще ги хапнете топли-топли "
Приготвяне60 мин.
Готвене14 мин.
Общо74 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо321
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • минерална вода - 150 мл топла
  • прясно мляко - 150 мл топло
  • мая - 7 г суха
  • слънчогледово олио - 100 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
  • белтък - 1 със стайна температура
  • брашно - 490 - 500 г
  • жълтък - 1 +3 с.л вода /за намазване/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Смесете прясното мляко и водата.

2. Прибавете към тях мята и захарта. Оставете тази смес да шупне около 10 минути.

3. Изсипете сместа в купата на робота.

4. Прибавете олиото и белтъка. Разбъркват се за кратко.

5. Прибавете половината брашно и отново разбъркайте.

6. Прибавете солта.

7. Прибавете другата половина от брашното. Трябва да се получи мека нелепкава топка.

8. Покрийте дълбока купа със стреч фолио и леко намазнете със съвсем малко олио. Поставете тестото вътре и го загърнете с висящите краища на фолиото. Оставете купата на топло, докато тестото удвои обема си - за около час.

9. Разделете втасалото тесто на 12 парчета. Всяко парченце направете на фитил с дължина около 30 см. Сгънете на две, усучете и завийте.

10. Поставете хлебчетата на разстояние едно от друго в тавата на фурната, като преди това сте я покрили с готварска хартия. Оставете ги на топло да втасат.

11. Намажете ги с разбития жълтък и водата. Ако трябва, разделете хлебчетата в две тави. Пекат се на 180 градуса в предварително загрята на фурна. За 14 минути са готови. Наблюдавайте ги и не ги препичайте. Когато придобият апетитен вид, са готови.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар