Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Гевреци»Гевречета с масло и семена за Св. Валентин

Гевречета с масло и семена за Св. Валентин

Теодора  Иванова КаменоваТеодора Иванова Каменова
Помощник Готвач
534954181
Гевречета с масло и семена за Св. Валентин
Снимка: Теодора Иванова Каменова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
75 мин.
"Ако си влюбен, всеки ден може да бъде Свети Валентин"

Необходими Продукти

  • брашно - 325 г бяло
  • мая - 4 г суха Д - р Йоткер
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 ч.л. кафява
  • масло - 15 г за тестото и 10 г за намазване /немско, 82% масленост/
  • прясно мляко - 160 мл
  • вода - 40 мл
  • семена - за поръсване /мак, сусам и т.н/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В съд леко затопляме прясното мляко, водата, маслото /15 г/, изсипваме захарта, сухата мая и 1 с.л. брашно. Оставяме за малко, за да се активира маята.

Пресяваме брашното в дълбока купа, сипваме солта и разбъркваме. Сипваме готовата мая с течните продукти постепенно и замесваме меко, нелепещо тесто. Ако е необходимо за това, добавяме съвсем малко брашно или хладка вода.

Прехвърляме тестото в плик и оставяме на топло за 1 час.

Втасалото тесто го измерваме на тегло и разделяме на три еднакви топки, при мен се получи 570 г общо, по 190 г всяка топка. Аз ползвам кантарче, по-точно и лесно е. Всяка топка разточваме на тънка кора с дебелина около 0.5 см, намазваме с меко и леко разтопено, но негорещо масло, навиваме на фитил и оформяме във формата на сърце, което поставяме в тава с хартия за печене.

Така оформяме и останалите 2 топки. Завиваме тавата със стреч фолио и оставяме на топло за още 1 час. Намазваме гевречетата със зехтин, поръсваме със семена и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност, при мен за около 25 минути.

Но все пак токът често е по-слаб или по-силен, наблюдаваме след 15-та минута, ако е необходимо, поставяме фолио отгоре.

Хубав празник!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: