Начин на приготвяне
В купичка поставям кубчето мая, захарта + 2 с.л. от брашното и прясното мляко, по този начин активираме маята. Пресявам брашното и оформям на кладенче.
В него слагам леко разбитите яйца, млякото с маята, солта и захарта. Омесвам гладко тесто. Тестото го намазвам с олио, покривам с кърпа и го оставям да втаса около 1 час на топло.
Разделям тестото на две. Едната половина разточвам на обла кора, голяма колкото тавата. Слагам я в предварително намазнена с олио тава и я намазвам с половината от разтопеното масло.
Другата половина тесто я разделям на две. Едната половина я разточвам на обла по-малка от тавата и я слагам върху първата обла.
От останалото тесто разточвам правоъгълник, който нарязвам на 6 ленти и сплитам на плитка.
Оставям да втаса 20 минути.
Пека 50 минути първо на 200 градуса, след това на 180 градуса. Готовата пита намазвам с масло и завивам с чиста кърпа.
Коментари