Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична пита за Трифон Зарезан

Празнична пита за Трифон Зарезан

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575563331
Празнична пита за Трифон Зарезан3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Не само питието е важно на Трифон Зарезан - хубавата питка също е от значение"

Необходими Продукти

  • мая - 1 кубче
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 1 кг + допълнително около 200 г за омесването
  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 3 бр.
  • олио
  • оцет - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • масло - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка поставям кубчето мая, захарта + 2 с.л. от брашното и прясното мляко, по този начин активираме маята. Пресявам брашното и оформям на кладенче.

В него слагам леко разбитите яйца, млякото с маята, солта и захарта. Омесвам гладко тесто. Тестото го намазвам с олио, покривам с кърпа и го оставям да втаса около 1 час на топло.

Разделям тестото на две. Едната половина разточвам на обла кора, голяма колкото тавата. Слагам я в предварително намазнена с олио тава и я намазвам с половината от разтопеното масло.

Другата половина тесто я разделям на две. Едната половина я разточвам на обла по-малка от тавата и я слагам върху първата обла.

От останалото тесто разточвам правоъгълник, който нарязвам на 6 ленти и сплитам на плитка.

Оставям да втаса 20 минути.

Пека 50 минути първо на 200 градуса, след това на 180 градуса. Готовата пита намазвам с масло и завивам с чиста кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Много добре изглежда питата. С какво я нарисувахте, не е написано в рецептата. Благодаря!
15.02.2018 13:16
1
3
Покажи всички подкоментари