Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Великденски козунак - торта

Великденски козунак - торта

Великденски козунак - торта2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • олио - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 300 мл
  • захар - 1 ч.ч.
  • мая - 25 г
  • ванилия
  • лимонова кора
  • брашно - колкото поеме
  • За плънката
  • стафиди - 1 ч.ч.
  • ром - 3 с.л.
  • орехи - 1/2 ч.ч.
  • смокини - 1/2 ч.ч. от сладко
  • канела - 1/2 ч.л.
  • карамфилчета - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От предната вечер, преди да започне приготвянето на козунака, стафидите се накисват в рома. Слага се маята да шупне заедно с половината от прясното мляко, двете разбити яйца и щипка захар. В съда, в който ще се меси тестото, се прави кладенче от брашно, в него се слагат останалите продукти и шупналата мая.

Меси се средно меко тесто, разделя се на три топки и се оставя на топло да втаса. Докато тестото втасва, приготвяме плънката, като смесваме и разбъркваме всички изброени продукти за нея.

Плънката се разделя на две. След като тестото втаса, вземаме едната топка и я разтягаме с с ръце съвсем внимателно - колкото е големината на формата, в която ще печем. Формата трябва да е кръгла и да не е малка.

Слагаме разтегнатото тесто в намазаната с мазнина форма и намазваме леко отгоре с едната част от плънката. Отгоре слагаме втора кора, след това намазваме с останалата плънка и завършваме с тесто. Оставаме така приготвения сладкиш да втаса.

Печем в загрята на 180 градуса фурна. При слагането на козунака я намаляваме на 160 градуса, а към края на печенето - на 100 градуса.

След като тортата се изпече, веднага се намазва отгоре с масло и се посипва обилно със захар. Изважда се от формата, след като изстине.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: