Начин на приготвяне
От предната вечер, преди да започне приготвянето на козунака, стафидите се накисват в рома. Слага се маята да шупне заедно с половината от прясното мляко, двете разбити яйца и щипка захар. В съда, в който ще се меси тестото, се прави кладенче от брашно, в него се слагат останалите продукти и шупналата мая.
Меси се средно меко тесто, разделя се на три топки и се оставя на топло да втаса. Докато тестото втасва, приготвяме плънката, като смесваме и разбъркваме всички изброени продукти за нея.
Плънката се разделя на две. След като тестото втаса, вземаме едната топка и я разтягаме с с ръце съвсем внимателно - колкото е големината на формата, в която ще печем. Формата трябва да е кръгла и да не е малка.
Слагаме разтегнатото тесто в намазаната с мазнина форма и намазваме леко отгоре с едната част от плънката. Отгоре слагаме втора кора, след това намазваме с останалата плънка и завършваме с тесто. Оставаме така приготвения сладкиш да втаса.
Печем в загрята на 180 градуса фурна. При слагането на козунака я намаляваме на 160 градуса, а към края на печенето - на 100 градуса.
След като тортата се изпече, веднага се намазва отгоре с масло и се посипва обилно със захар. Изважда се от формата, след като изстине.