Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Козуначена баница

Козуначена баница

Козуначена баница1 / 2
22/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
7

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • мая - 1 кубче
  • захар - 1/4 ч.ч.
  • олио - 50 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 6
  • орехи - 1 ч.ч.
  • локум - 1 кутия
  • брашно - колкото поеме
  • За сиропа
  • вода - 250 мл
  • захар - 250 г
  • лимонов сок
  • ванилия - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята, разтворена в малко мляко и шепа брашно на рядка каша, се оставя да втаса. Яйцата се разбиват със захарта и към получената смес се добавя половината от мазнината. Бие се, докато поеме.

След това се полива млякото, като леко се разбърква. Добавя се и солта. Замесва се меко тесто.

Измества се последователно с брашно и след това с мазнина, докато поеме цялата мазнина и започне да прави мехури. Оставя се на топло да втаса добре. Късат се топки и се разпъват на тънка кора.

Поръсва се с орехи и малки парченца локум. Завива се на руло, което се усуква и навива на рехав охлюв, който се поставя в тавичка. Отново се оставя да втаса. Пече се като козунак на умерена фурна.

Студената баница се залива с вряща сироп, към който са добавени сокът на лимона и ванилията. Завива се тавичката с найлон и кърпа и се оставя на топло да пренощува.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: