Начин на приготвяне
Това е вид паеля много лесна и бърза за приготвяне. Тайната, за да стане тя перфектна на вкус, е в качествените продукти, в софритото и бульона.
Първо се заемете с обелването на скаридите, като всичко, което сте свалили от тях ще ни послужи за изготвянето на бульончето за паеята.
Почистете и калмарите, премахвайки очичките от пипалата и изваждайки вътрешностите от тубичката.
Поставете обелките от скаридите в тенджерка заедно с праза и морковите и залейте с обилно количество вода. Капнете малко зехтин, посолете и сварете за около 15-20 минути на умерен огън. 5 минути преди края на варенето разтворете вътре боята от сепия. Цветът ще стане интензивно черен.
Докато се вари бульонът, в тиган или тавичка за паея загрейте зехтина и запържете лука и зелената чушка, нарязани на ситно. Щом омекнат добавете калмарите. Запържете за минутка-две и сипете доматите, настъргания чесън и ориза, предварително измит от нишестето. Запържете и него за кратко и налейте бульон, прецеждайки го. На една част ориз-2 -2.5 части вода, взависимост от това колко мекичък го предпочитате.
Не прекалявайте с течността обаче, тъй като една паея трябва да е със сравнително твърди, отделящи се оризови зрънца. Затова идеалния сорт е бомба, ако вие използвате друг, то придържайте се към указанията на пакета за съотношения течност/ориз.
Посолете и оставете да ври на силен огън 8 минути, след това намалете огъня до слаб и варете още 8 минути, добавяйки и скаридите, които имат нужда от кратка термична обработка. Отстранете и покрийте с кърпа за още 10 минутки. Ако е останала течност, тя ще се поеме. Ако сте използвали друг ориз, не бомба - варете според указанията.
Готовото ястие поръсете с накълцан магданоз и поднесете с лимон и айоли по желание. Изключително вкусен ориз със завладяващ аромат на море!
Забележка: Една хубава паея се приготвя на специален уред наречен паейеро, който разпределя равномерно топлината по цялата тава - специална, нискостенна и големи дръжки. Колкото по-широка е тавата и пластът ориз е по-тънък, толкова по-хубаво става ястието.
На огън също става прекрасно. Разбираемо е че в България нямаме паейеро, затова вторият вариант е най-добрия. Най-практичният обаче, достъпен за всяко домакинство начин, е на котлона, в широк тиган, със същия диаметър като котлона.