Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Паеля»Черна паеля (Paella negra de marisco)

Черна паеля (Paella negra de marisco)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Черна паеля (Paella negra de marisco)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
25/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Точно когато си мислите, че няма как да ви изненадаме и бум- невероятна черна паеля"

Необходими Продукти

  • ориз - 400 г. бомба
  • калмари - 500 г.
  • скариди - 200 г небелени
  • сепия - 2 пакетчета боя от сепия или калмар
  • чесън - 3 скилидки
  • лук - 1/2 глава
  • чушки - 1 бр. зелена
  • домати - 4 - 5 с.л. настърган
  • праз - 1 стрък (за бульона)
  • моркови - 2 бр.(за бульона)
  • зехтин - 80 мл
  • сол
  • магданоз - за поръсване
  • лимони - 1 бр.
  • айоли - (чеснова майонеза) по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е вид паеля много лесна и бърза за приготвяне. Тайната, за да стане тя перфектна на вкус, е в качествените продукти, в софритото и бульона.

Първо се заемете с обелването на скаридите, като всичко, което сте свалили от тях ще ни послужи за изготвянето на бульончето за паеята.

Почистете и калмарите, премахвайки очичките от пипалата и изваждайки вътрешностите от тубичката.

Поставете обелките от скаридите в тенджерка заедно с праза и морковите и залейте с обилно количество вода. Капнете малко зехтин, посолете и сварете за около 15-20 минути на умерен огън. 5 минути преди края на варенето разтворете вътре боята от сепия. Цветът ще стане интензивно черен.

Докато се вари бульонът, в тиган или тавичка за паея загрейте зехтина и запържете лука и зелената чушка, нарязани на ситно. Щом омекнат добавете калмарите. Запържете за минутка-две и сипете доматите, настъргания чесън и ориза, предварително измит от нишестето. Запържете и него за кратко и налейте бульон, прецеждайки го. На една част ориз-2 -2.5 части вода, взависимост от това колко мекичък го предпочитате.

Не прекалявайте с течността обаче, тъй като една паея трябва да е със сравнително твърди, отделящи се оризови зрънца. Затова идеалния сорт е бомба, ако вие използвате друг, то придържайте се към указанията на пакета за съотношения течност/ориз.

Посолете и оставете да ври на силен огън 8 минути, след това намалете огъня до слаб и варете още 8 минути, добавяйки и скаридите, които имат нужда от кратка термична обработка. Отстранете и покрийте с кърпа за още 10 минутки. Ако е останала течност, тя ще се поеме. Ако сте използвали друг ориз, не бомба - варете според указанията.

Готовото ястие поръсете с накълцан магданоз и поднесете с лимон и айоли по желание. Изключително вкусен ориз със завладяващ аромат на море!

Забележка: Една хубава паея се приготвя на специален уред наречен паейеро, който разпределя равномерно топлината по цялата тава - специална, нискостенна и големи дръжки. Колкото по-широка е тавата и пластът ориз е по-тънък, толкова по-хубаво става ястието.

На огън също става прекрасно. Разбираемо е че в България нямаме паейеро, затова вторият вариант е най-добрия. Най-практичният обаче, достъпен за всяко домакинство начин, е на котлона, в широк тиган, със същия диаметър като котлона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: