Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Яхнии»Мармитако (Marmitaco de atun)

Мармитако (Marmitaco de atun)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Мармитако (Marmitaco de atun)
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
38 мин.
Общо
53 мин.
Порции
8
"Мармитако или великолепна ароматна морска гозба, донесена от слънчева Испания"

Необходими Продукти

  • риба тон - 500 г. пресни филета
  • картофи - 700 г
  • рибен бульон - около 1.2 л
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • чушки - 2 бр. зелена + 2 бр. червени и сухи
  • доматен сос - 4 с.л.
  • бяло вино - 125 мл
  • зехтин - 6 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете от предната нощ червените чушки и когато са набъбнали и добре хидратирани, изстържете месцето им с остър нож. Накълцайте го или направете на паста.

Нарежете лука и зелените чушки и ги запържете в зехтина до омекване. Оригиналното Мармитако се приготвя в глинен съд, така че ако имате, използвайте го поставяйки директно на котлона.

След като зеленчуците омекнат, сложете и доматеното пюре, чесъна, месото от червените чушки и картофите, нарязани на едри кубчета. Посолете и запържете за 4-5 минути, след което налейте виното. Гответе до изпаряването му. Ръснете червения пипер да се запържи за секунди и веднага залейте с рибния бульон. Варете около 15 минути на тих до умерен огън, а през това време нарежете рибата на едри кубчета и прибавете към ястието. Варете още 5-8 минути и изключете котлона, оставяйки глинената тавичка върху него да си къкри, докато поизстине. Тук е моментът да си добавите още сол, ако е необходимо.

Сервирайте топло, поръсено с прясно накълцан магданоз.

* За сгъстяване испанците ползват следният трик: при рязането на картофите самият картоф се срязва леко с натиск на палеца се счупва/скършва - така нишестето от тях пада по-лесно и сгъстява чорбичката. Ако желаете, вие може да сгъстите по познатия на нас начин - с малко брашно, размито в студена вода.

Това ястие идва от Паис Баско, моряшка гозба, много обичана и традиционна за тази зона.

Потопете се и вие в атмосферата на това място, като го опитате!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Vannq88
Vannq88
Не мога да не отбележа че този сайт не ми действа добре ,като ви гледам вкусотиите ОГЛАДНЯВАМ! Излежда страхотно!
26.02.2018 15:20
1
1
Покажи всички подкоментари