Начин на приготвяне
Първо се приготвят скаридите, за да изстинат, защото супата се сервира студена.
В тенджера се нагорещява зехтинът, скаридите се почистват и се запържват за 1-2 минути, докато станат леко златисти. Накрая се посоляват и се отстраняват от огъня, като се слагат върху салфетка, за да може мазнината, която е останала по тях, да попие. Оставят се настрани, докато изстинат.
Приготвя се супата: доматите се попарват с вряла вода за около 5-10 секунди, след това се белят. Един домат се нарязва на малки кубчета (доколкото това е възможно). Целината се реже на парчета, след нея и морковът, и след това двете последни се пасират заедно с останалите четири домата, и прибавят към кубчетата домати.
Чесънът и лукът се нарязват на много ситни парченца и се прибавят към супата. Краставицата се реже на малки кубчета и също се прибавя.
Най-накрая се слагат солта и захарта (заради доматите) и всичко се обърква. Накрая за разкош се слагат и наситнените на много дребно чушки, които чудесно си кореспондира с доматите.
Към Гаспачото се прибавят и скаридите, като може да се сервира с бучка лед.
Коментари