Начин на приготвяне
Бутчетата се слагат в тенджера, за да се сварят. Един от морковите, белият морков, както и половината глава лук се режат на ситно и се прибавят към бутчетата.
След като тенджерата се напълни с вода, се посолява и оставя да ври, докато месото се свари. Отпенва се при необходимост и се изчаква до готовност.
През това време се прави лека запръжка от останалата половина лук, чесънът и втория морков, като след като се запържат леко в мазнина, към тях се добавя и нарязаната на ситно чушка.
Картофите се режат на дребни кубчета като за супа и се слагат при запръжката. Захлупва се с капак и се оставя да се задуши за около 1 минута.
След като заекът се свари, се изважда, изчаква се да изстине малко и се накъсва на дребни парчета. Към бульона, в който е вряло месото, се прибавя запръжката и се долива с вода.
Заешкото се връща в тенджерата заедно с фидето. Изчаква се фидето и картофите да се сварят и се прибавя ситно нарязаният магданоз.
Жълтъкът се разбива с киселото мляко към сместа се добавя малко бульон и след това застройката се изсипва в тенджерата.
Разбърква се и заешката супа се отстранява от котлона. След това се прибавя маслото.
Важно е маслото да се прибави след като супата е готова, за да може да отпусне аромата и мазнината си, тъй като заешкото месо по принцип е доста сухо.
Забележка: Супата може да се сервира със сухари по желание, както и да се приготви без застройка в зависимост от вкусовите предпочитания.
Заешката Супа с картофи е готова.