Домашен кисел от ябълки

KaterinaSpasovaKaterinaSpasovaЧирак7237991
04/03/2018
"Заложете на домашното - опитайте вкусен домашен кисел, приготвен с ябълки от градината "
Приготвяне10 мин.
Готвене30 мин.
Общо40 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо1 905
  • Преглеждания за месеца36
  • Преглеждания за седмицата28
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • ябълки - 3 - 4 бр. големи ( 600 - 700 г общо)
  • захар - 1 ч.ч.( 200 мл)
  • карамфил - 3 бр.
  • нишесте - 4 с.л.
  • вода - 1 л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ябълките се обелват, почистват от семките и нарязват на кубчета. Слагат се в тенджера, добавя се захарта (ако не ви е достатъчно сладко, после може да добавите още захар), пускат се карамфилчетата и се заливат с 1 литър вода. Варят се на тих огън за 15- 20 минути, докато омекнат.

Сместа се охлажда и се пасира или смила в блендер, като първо се махат карамфилчетата.

В тенджерка слагаме нишестето и постепенно добавяме от пасираната смес и бъркаме с телена бъркалка, за да не станат бучки.

Желателно е да измерим обема на пасираната смес и ако е извряла повечко вода, да долеем до литър.

След като смесим цялото количество ябълкова смес с нишестето, връщаме на огъня и с непрекъснато бъркане варим до сгъстяване, плюс още три-четири минути, за да не остане вкус на сурово нишесте.

Още топло насипваме в купички.

Сервираме след охлаждане, като можем да гарнираме с бита сметана, каймак или просто да си го хапнем така.

По подобен начин приготвям кисели от различни плодове.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар