Начин на приготвяне
Разтворете маята в половината леко затоплена вода със захарта. Изчакайте 5 минути да шупне.
През това време пресейте брашното и към него налейте останалата вода - също леко затоплена, зехтина и солта и вече шупналата мая.
Замесете гладко и нелепнещо тесто, като ръсвате по малко брашно по плота при доизмесването. Оставете за 1 час в топло помещение, за да втаса.
Пригответе плънката, като накълцате праза и го задушите на умерен огън в зехтина. Щом омекне, сложете спанака (ако листата са големи, ги нарежете, ако са малки, оставете цели) и ръснете малко сол.
Количеството е обемно, но бързо ще спадне. Сложете много малко водичка, ако е нужно, за да се задуши по-бързо. Гответе така, бъркайки около две минутки или докато спанакът омекне, и свалете от огъня.
Втасалото тесто разточете на тънка кора и придайте желана от вас - правоъгълна или кръгла форма. От това количество могат да се получат две големи тънки пици или повече по-малки пици.
Намажете със доматеното пюре и отгоре разпределете спаначената плънка. Сирената нарежете на тънки кръгчета и подредете най-отгоре, а за завършек поръсете със риган.
Изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 10-15 минути.
Поднесете пицата със спанак и козе сирене топла.
Добър апетит!