Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Солени кифлички с шарена сол

Солени кифлички с шарена сол

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Солени кифлички с шарена сол
Снимка: Албена Асенова
2 / 3
09/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Не се подвеждайте по аромата - не става дума за питка, а за солени кифлички с шарена сол"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • суха мая - 7 г
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 3/4 ч.ч.
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 к.л.
  • яйца - 1 бр.
  • сирене - 150 г
  • шарена сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В леко затопленото мляко се слага една супена лъжица захар и маята. Сместа се разбърква и се оставя на топло за около десет минути, за да шупне маята.

Брашното се пресява, прибавя се солта и втората супена лъжица захар (ако обичаме по-сладък вкус) и се прави кладенче, в което се излива шупналата мая и белтъкът на 1 яйце.

Замесва се гладко и меко тесто, което се оставя да втаса, докато удвои обема си.

Бухналото тесто се разделя на 3 топки, които се разточват на кръг.

В основата на всеки триъгълник се поставя смес от натрошено сирене и шарена сол.

Оформят се кифличките, намазват се с жълтъка от яйцето, поръсват се с шарена сол и се нареждат в тава, на дъното на която е поставена хартия за печене.

Оставят се да бухнат за още двайсетина минути.

Солените кифлички се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Солените кифлички с шарена сол са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: