Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Домашна торта със сироп и крем

Домашна торта със сироп и крем

Домашна торта със сироп и крем2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
10-12

Необходими Продукти

  • яйца - 9 бр.
  • захар - 3 ч.ч.
  • брашно - 3 ч.ч.
  • бакпулвер - 1/2 пакетче
  • сода за хляб - 1 к.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • какао - 2 ч.л.
  • За сиропа
  • вода - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.
  • За крема
  • прясно мляко - 1 и 1/2 л
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.
  • За гарниране
  • орехи - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата и захарта се разбиват, докато се сгъстят. После се прибавя брашното, което предварително е пресято и в което са смесени бакпулверът и содата. Разбърква се много внимателно с дървена лъжица.

Добавя се ванилията и се разделя по равно в три купи, като в третата се слага какаото. Използва се средно голяма тава за изпичане на тортата. Тя се намазва с олио и се поръсва с брашно. Сипва се първата купа в нея и сместа леко се разстила до края на тавата. Пече се на 180 градуса.

След като се изпече първият блат се обръща върху хартия, но с лицето нагоре. Така се пекат и останалите 2 блата.

Сиропът се приготвя, като се слага да заври водата, в нея се прибавя захарта и се бърка, докато леко се сгъсти течността. Накрая се добавя ванилията. Счукват се ореховите ядки.

Приготвя се кремът, като се отделя 1 ч.ч. от млякото, а останалото се слага да заври с прибавената към него захар. След това се разбиват яйцата и брашното, като малко по-малко се сипва в тази смес от оставеното мляко. Сваля се заврялото мляко от котлона. От него при непрекъснато бъркане се сипва 1 ч.ч. на тънка струйка в яйчената смес.

След това яйчената смес се сипва отново на тънка струйка и при непрекъснато бъркане в по-голямото количество мляко. Бърка се с дървена лъжица. Слага се обратно на котлона, докато се сгъсти кремът. Накрая се добавя ванилията. В голяма табла се слага първият блат с лицето надолу.

Сиропира се с 1/3 от сиропа. Полива се с 1/3 от крема и се поръсва със счукани орехови ядки. Слага се вторият блат - кафявият, и се процедира по същия начин. Така се прави и с третия блат, като се поставя крем и отстрани. Тортата се заглажда и се поръсва с орехови ядки отвсякъде.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: