Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени чушки»Пълнени Печени Чушки на Фурна

Пълнени Печени Чушки на Фурна

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Пълнени Печени Чушки на Фурна
Снимка: Петя
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
9
"Обичаме всички пълнени печени чушки, но някои са ни по-любими, като тези тук"

Необходими Продукти

  • чушки - 18 бр. (пиперки)
  • кайма - 500 г
  • ориз - 200 г
  • лук - 1 глава стар
  • червен пипер - 1.5 ч.л. смлян
  • черен пипер - 1 к.л.
  • кимион - 1 щипка
  • чубрица - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • чесън - 3 - 4 скл.
  • домати - 2 бр.
  • брашно - 2 - 3 с.л.
  • олио - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща тенджера загрявам олиото и задушавам с малко вода нарязания лук.

Прибавям размитата с половин чаша вода кайма, пържа я, докато стане на трохи и тогава прибавям измития ориз.

Позапържвам и него, сипвам червения пипер и заливам с вода 1:2, 5-3 части. Варя почти до готовност на ориза, защото така, ако ми остане пълнеж, спокойно се хапва, без да е в пиперка.

Подправките разбира се са по ваш вкус - черен пипер, чубрица, кимион (по желание), куркума също по желание, могат да се сложат и пресни подправки.

По различното, което слагам в плънката, е счукан (пресован) чесън и едно яйце. Чуквам го върху плънката и разбърквам бързо, за да не стане белтъкът на парцали. Опитайте и ще се убедите, че е по-вкусна така.

С приготвената плънка пълня предварително измитите, изтърбушени, изчистени добре от семките и осолени отвътре чушки.

Слагам на отвора по парче домат или кръгче морков, потапям в брашно и ги подреждам в тава.

Пълня я почти догоре с вода (защото ще ми трябва за млечния сос за пълнените чушки, поливам с олио и пека.

Когато хванат коричка отгоре, ги обръщам, а получения сос го изливам в тенджерка (като оставям разбира се малко в тавата) и го оставям да изстине, за да направя соса с него.

Връщам тавата във фурната до запичането на чушките. Могат и да не се обръщат, но аз винаги ги запичам и от двете страни. Също така невинаги първо запържвам каймата, може и оризът да се запържи първо и да се добави каймата.

Пълнените Печени Чушки на Фурна са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: