Начин на приготвяне
В дълбок тиган или тенджера се слага олиото и киселото зеле, нарязано на по-едро. Ако ви е много солено зелето, изплакнете го предварително със студена вода и го отцедете в гевгир. Зелето се запържва леко, добавят се и киселите морковчета, нарязани на малки кубчета, накрая се поръсва с червения пипер.
Изсипва се в гювеча, на дъното на който сме сложили целите необелени скилидки чесън, парчетата маринован джинджифил, дафиновия лист, зърната бахар, черен пипер и кимион. Прави се гнездо в зелето, където ще сложим патицата.
Патицата се измива хубаво и се натрива от вътре и от вън с малко сол, смлян черен пипер, кимион, червен пипер и олио.
В нея се пъхат почистените и измити дреболии - дробче, сърчице, шийка, воденичка.
Налива се в гювеча водата, похлупва се с капака и се пече на умерена фурна (180 градуса) около час и половина.
След това се отхлупва и се връща във фурната за още 20 - 25 минути, докато патицата хване хубава апетитна коричка. Аз след 15 минути я обърнах, за да хване златиста коричка и от двете страни.
Добре е след като изключите фурната, да оставите патицата да си отдъхне вътре, без да отваряте вратичката поне двайсеттина минути.
Печената патица се сервира, разделена на порционни парчета и гарнирана с киселото зеле и отделилия се сос в гювеча. За сосчето е добре да поднесете вкусен домашен хляб за топене.
Патицата в гювеч с кисело зеле е готова.
Коментари